Avrättningar, Nyheter

17 avrättade efter protest i fängelse

Iranska regimen avrättade 17 personer i Ghezel Hesar-fängelset i Karaj på måndagen rapporterar människorättsaktivister från Iran.

Två av offren identifieras i rapporten som Hamed Rabii och Milad Rabii medan två andra endast genom sina förnamn, Ibrahim och Mansour.
Flera fångar dödades och många skadades efter sammandrabbning mellan fängelsevakter och fångar under en protest igår, söndagen den 17 augusti, i ett av prästerskapets fängelser.

Sammandrabbningen startade då flera familjemedlemmar till fångar ”som hade flyttats till dödsceller i väntan på att deras dödsstraff ska verkställas, samlades utanför fängelset för att protestera mot sina anhörigas dödsdomar.
Samtidigt öppnade fängelsevakterna eld mot de fångar som deltog i denna protestaktion. Det har rapporterats att fem fångar har dödats och minst 15 andra skadats av fångvakter.

En annan man avrättades genom offentlig hängning i söndags i staden Mianeh i provinsen Östra Azarbajjan. Offret har identifierats av regimens statliga nyhetsbyråer som Asgar Azizi.

Därmed har iranska regimen, under den ”moderata” presidenten Hassan Rohani, genomfört 438 avrättningar varv flera offentligt sedan början av 2014.