Ekonomi, Nyheter

Amerikansk man riskerar 20 års fängelse för brott mot Iranembargo

En domstol i den amerikanska delstaten Maryland har funnit en man med iranskt påbrå skyldig till brott mot USA:s handelsembargo mot Iran, rapporterar tidningen Baltimore Sun .

Ali Saboonchi, 34 år, som nu riskerar ett fängelsestraff på upp till 20 år, har funnits skyldig till ett fall av konspiration och sju fall av olaglig transport av amerikansktillverkade varor och tjänster till Iran, efter en två veckors lång rättegång.

Han är en amerikansk medborgare men arbetade med två iranska medborgare för att inrätta ett system där Saboonchi först skulle exportera varor till ett tredje land innan de skickades vidare till Iran.

Flera laster med material exporterades inklusive pumpar, ventiler, filterelement och flödesmätare. Åklagaren i fallet noterade att dessa material används inom olje- och gasindustrin, kemikalieindustrin samt vattenkrafts- och kärnkraftsindustrin.

Under rättegången presenterade åklagaren bevis på att Saboonchi hade inrättat ett e-företag som han själv använde för att betala för och leverera merparten av de nämnda varorna. Saboonchi exporterade sedan varorna till hans kumpaner i Förenade Arabemiraten, och i ett fall till Kina, för att de sedan skulle exportera dessa vidare till Iran och därigenom undgå det amerikanska handelsembargot mot landet. Hans kumpaner greps i 2013, rapporterar Baltimore Sun.