Ekonomi, Nyheter

Svenska investerare köar i väntan på att sanktioner mot Iran ska hävas

”Svenska investerare är angelägna om att återvända till Iran nu när USA:s och EU:s sanktioner mot Irans ekonomin lättar”, säger Abdolreza Rezaii Hanjani, ordförande för den Gemensamma Iransk-svenska handelskammaren på söndagen enligt en rapport från regimens engelskspråkiga dagstidning, Tehran Times, publicerade på dess nätupplaga.

”Den årliga handeln mellan Iran och Sverige uppgick till över två miljarder dollar (13.8 miljarder kronor i dagens kurs) innan sanktioner mot Irans ekonomi, men idag uppgår samma siffra till bara 200 miljoner dollar (13.8 miljoner kronor i dagens kurs)”, rapporterade regimens nyhetsbyrå Mehr News Agency genom att citera Rezaii Hanjani.

En av de slående utvecklingarna i Iran under de senaste månaderna har varit det stora inflödet av utländskt kapital främst i form av direktinvesteringar från utlandet mycket tack vare en initial förbättring av den makroekonomiska stabiliteten och en förbättrade investeringar i Iran samt  framsteg i de kärntekniska förhandlingarna med P5 +1+gruppen (Ryssland, Kina, USA, Frankrike, Storbritannien samt Tyskland), hävdar Tehran Times i en rapport publicerade på dess nätupplaga på söndagen.