Nyheter

Iran söker alternativ till Nouri al-Maliki

Iranska regimen anser att irakiska premiärministern Nouri al-Maliki inte längre kan hålla ihop sitt land och söker därför en alternativ ledare för att bekämpa en sunnimuslimsk uppror, sade en högt uppsatt iransk tjänsteman i tisdags.

Politiskt dödläge i Irak efter parlamentsvalet i april har paralyserat insatserna för att slå tillbaka mot ISIS-rebeller som har tagit över stora områden i norra och västra delarna av landet och Syrien samt hotat att marschera mot Bagdad.

En iransk tjänsteman, som talade till Reuters på villkor av anonymitet, sade att Teheranregimen arbetade med de olika irakiska fraktionerna för att hitta en ersättare till Maliki, men det finns få tänkbara alternativ.

”Vi har kommit fram till att Maliki inte längre kan bevara enigheten i Irak, men Ayatollah [Ali] Sistani har fortfarande förhoppningar”, sade iranska tjänstemannen, med hänvisning till Iraks högsta shiitiska prästman. ”Nu stöder även Ayatollah Sistani vår syn på Maliki”.

”Det finns inte många kandidater som kan och har förmågan att bevara enigheten i Irak. Vår ambassadör i Irak har haft en del möten med relevanta grupper och några av kandidaterna under de senaste dagarna”, sade den anonyma iranska tjänstemannen.

Maliki ses som en auktoritär figur vars sekteristiska agenda har destabiliserat Irak. Men han har inga avsikter att kliva åt sidan trots ökade påtryckningar från sunniter, kurder, vissa shiiter och nu Iran. Maliki har suttit kvar i en vaktmästare roll sedan omröstningen i april och insisterat att han skulle söka en tredje mandatperiod, trots utbrett motstånd.

En irakisk minister bekräftade, på villkor av anonymitet på grund av sekteristiska spänningar inom övergångsregeringen, att det fanns en markant förändring i Teherans position, det mest inflytelserika utländska makten i Irak.

USA har uppmanat irakiska politiker att bilda en mer inklusive regering som kan förena alla irakier och bekämpa ISIS. En högt uppsatt iransk säkerhetstjänsteman sade att Teheran är mer intresserad av att stabilisera Irak än att stå med Malik.

”Med Maliki vid makten, kommer Irak att delas. För att bekämpa den Islamiska Staten [ISIS] behöver Irak en kraftfull regering och vi stödjer denna idé. En uppdelad Irak är ett hot mot Irans nationella säkerhet”, sade tjänstemannen.