Nyheter

Iranska regimen intensifierar könssegregeringen

Genomförandet av den repressiva könssegregeringsplan för anställda i Teherans kommuner som tillkännagavs förra månaden av Teherans borgmästare Mohammad Bagher Qalibaf sprider sig nu till andra myndigheter inom den iranska regimen, enligt rapporter från statliga medier rapporter.

183 av medlemmar i den iranska regimens parlament har stött en plan från Teheran borgmästare Mohammad Baqer Qalibaf att segregera kvinnliga och manliga arbetstagare i Teherans kommuner.  Åtgärden ska ger “särskild omtänksamhet och respekt för kvinnor” sade de.

Den repressiva åtgärden har förargat olika sektorer av samhället, särskilt kvinnorna. Den rasande reaktionen har tvingat regimens tjänstemän att försöka försvara sin kvinnofientliga plan.

“Vi får inte låta kvinnor att komma i kontakt eller umgås med främmande män under kontorstid och spendera mer tid med främlingar än att vara med sina nära familjemedlemmar och make och barn. Vad har hänt med vår värdighet”? sade Teherans borgmästare Qalibaf på fredag,

Chefen för förvaltnings domstol, Ali Akbar Bakhtiari, beskrev också planen som en åtgärd för att “säkra integriteten av kvinnors arbetsmiljö”. Han sade att detta inte utgör “en könsdiskriminering eller separation”.

Även iranska regimens inrikesminister, Mostafa Pour-Mohammadi, sade att denna plan som “i enlighet med regimens värderingar som skulle öka intäkterna.” (Fars News – 23 juli, 2014).

Ett ratificerade direktiv av borgmästare rådet och deras suppleanter säger att: “samtliga ledande styrelseledamöter bör endast välja manliga arbetstagare för sådana poster som Byråchef, sekreterare, telefonoperatör och samordnar ansvarig… “(statliga nyhetsbyrån ISNA, 16 juli, 2014).

Under genomförandet av detta direktiv, blev kvinnor förbjudna att inneha några poster i kommunerna och förlorade sina jobb.
I linje med denna politik för könsapartheid planerar nu Teheran kommun att utse separata bänkar för pojkar och flickor i offentliga parker.
Teherans tekniska och vetenskapliga universitet har också utfärdat en rad repressiva förordningar som heter “Moral Charter” baserat på vilka “ingen social interaktion mellan manliga och kvinnliga studenter är tillåten på campus”. Enligt Denna förordning är också förbjudet att använder parfym eller rakvatten.