Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen verkställer fyra offentliga piskstraff

Iranska regimen verkställde fyra piskstraff på offentlig plats i staden Shiraz i fredags, tillkännagav en av regimens egna tjänstemän.

Ahmad Ali Goudarzi, polisbefälhavare i Fars-provinsen som tillhör revolutionsgardet, sade att två av fångarna stod anklagade för att ha ätit och druckit under Ramadan och dömdes till 80 piskrapp.

De två andra stod anklagade för stöld och dömdes till tre års fängelse, varv två år i exil (avtjäna sitt fängelsestraff i andra provinser än sin hemprovins), samt 74 piskrapp.

Goudarzi försvarade regimens barbariska straffmetoder och framhöll att ”det är viktigt att människor respekterar den heliga månaden, Ramadan, annars kommer de att behandlas i enlighet med lagen.”

”Prästerskapets ledare tar till ett sådant omänskligt straff i syfte att hejda växande protester [i landet] och allmänhets ilska, medan prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei karaktäriserade den närmaste framtiden som ”en historisk kritisk vändning” för den krisdrabbade regimen”, skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande den 12 juli där man fördömer fredagens barbariska och omänskliga handling.

”Detta grymma straff verkställs samtidiga som regimen förhandlar med P5+1-länder [i Wien], vilket visar hur dagens eftergiftspolitik gentemot prästerskapets envälde i Iran ignorerar den katastrofala situationen för de mänskliga rättigheterna i landet och ger regimen fria händer att fortsätta med dessa grymheter”, skriver NCRI i sitt uttalande.

”Att tvinga Iran till att stoppa denna kriminella trend bör utgöra grunden i varje politisk och ekonomisk relation med prästerskapets envälde”, betonar NCRI i sitt uttalande.