Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Nytt lagförslag i USA straffar Irans högsta ledare för MR-brott

Mark Kirk, republikansk senator från Illinois och Marco Rubio, republikansk senator från Florida lade på fredagen fram ett nytt lagförslag i senaten som inför ekonomiska straffåtgärder mot iranska regimens högsta ledare för ansvar i brott mot mänskliga rättigheter. Lagförslag ligger nu hos senatens utrikesutskott för betänkande.

Bland de högsta ledarna finns prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei samt regimens nuvarande president Hassan Rohani vilka enligt de amerikanska senatorerna bör ställas till svars för systematiska människorättskränkningar och fortsatt stöd till terrorism.

”USA bör kraftfullt stödja iranska folkets demokratiska aspirationer och stå emot iranska regimens pågående systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter”, sade senator Rubio med hänvisning till sitt nya lagförslag.

Lagförslaget, S. 2585, Iran Human Rights Accountability Act (ungefär lagen om ansvarsutkrävande för mänskliga rättigheter i Iran ) ”innehåller viktiga steg som kräver att [USA:s] president Obama ställer iranska ledare och individer till svars för samtliga brott mot mänskliga rättigheter som de har beordrat.”

”Samtidigt som vi fortsätter att fokusera på att stoppa Iran från att tillverka kärnvapen, kan vi inte glömma bort att Iran är en statlig sponsor av terrorism som förföljer sina egna medborgare”, sade Kirk som är med och sponsrar lagförslaget..

”Det är dags att hålla iranska [regimens] tjänstemän ansvariga för deras flagranta brott mot grundläggande mänskliga rättigheter”.