Engagemang, Nyheter

P4 – Tiotusentals iranier till Paris

p4
Affisch för sammankomsten i Paris. Foto: Pär Sandin

Morteza: Förtrycket har ökat i Iran senaste året.

De kämpar för demokrati, frihet och jämlikhet för det iranska folket. De kommer från hela världen och de kommer i tiotusental till Paris.

I slutet av juni varje år, sedan 2003, samlas exiliranier och supportrar av iranska nationella motståndsrådet i en internationell sammankomst i Villepinte i Paris för att visa sitt stöd för iranska folkets kamp för ett demokratiskt, sekulärt och fritt Iran.

morteza– Det är ett viktigt möte för alla de iranier över världen som kämpar för att fritt och demokratiskt Iran, säger Morteza Sadeghi från Borås som är en av många som ska besöka Paris i helgen.

Det är den 27:e, på fredag är det officiella datumet då man träffas men hela helgen kommer säkert att upptas av träffar mellan de många tusental som kommer.

Den nuvarande presidenten sedan ett år tillbaka, Hassan Rouhani, har för många i världen upplevts som en mer liberal president än sin föregångare.

Men Morteza Sadeghi tillbakavisar detta.

lyssna på P4

– Över 800 avrättningar har skett sedan ha tillträdde, varav 25 kvinnor. Förföljelse av oppositionella och oliktänkande och ökat tryck politiska fångar och deras familjer. Minst 59 journalister och nätanvändare sitter i fängelse och under det senaste året har 14 nyhetsmedier, stängts ner. Detta är ett värre förtryck än tidigare, säger Morteza Sadeghi.