Nyheter

Pew: Världsbilden av iranska regimen blir alltmer negativ

Iran-Report-3Iranska regimens globala image är fortfarande överväldigande negativt, ett år efter Hassan Rohani som prästerskapets president visar en ny undersökning som ”Pew Research Center poll” har genomfört.

Inställningen mot Iran (iranska regimen) i flera länder i Mellanöstern har särskilt förvärrats under de senaste åren. Och cirka tre av fyra amerikaner fortfarande ogillar den Islamiska republiken.

Undersökningen som är gjord mellan 17 mars och 25 maj, 2014 i 40 länder visar att en majoritet eller en stor andel i 29 av de tillfrågade i dessa länder har en negativ syn på Iran. Följande är ett utdrag från Pews undersökning.

Attityder mot Iran är mestadels negativt över hela världen. De enda länder där minst hälften uttrycker en positiv inställning är Bangladesh (63 %), Pakistan (63 %) och Indonesien (51 %). Betyget för Iran är låga i Mellanöstern, och har sjunkit stadigt under de senaste åren. År 2006 hade ungefär hälften eller fler i Egypten, Jordanien och Turkiet en positiv ställning till Iran. Idag däremot är det färre än en femtedel som har denna uppfattning i samtliga dessa tre länder. På samma sätt har Irans popularitetsrankning bland palestinier sjunkit från 55 % från 2007 till 33 % nu.

Bland P5 +1-nationerna  (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland) som är engagerade i pågående nukleära samtal med Teheran, är allmänhetens attityd oftast kritiska mot Iran. Majoriteter i Tyskland, Frankrike, USA, Storbritannien och Kina ger Iran ett ogynnsamt betyg.

Ryssarna är mer uppdelade, men på det hela taget fortfarande mestadels negativa (44 % positiva, 35 % negativa).

 

 

Rouhani impopulär

Iran-Report-0Iranska regimens president Hassan Rohani, som ofta beskrivs som mindre hårdför än andra ledare för prästerskapet, får ett dåligt betyg i de undersökta länderna i Mellanöstern, ett år efter att han tog över som president.
Majoriteter i sex olika länder uttryckte en negativ åsikt av Rohani, däribland ungefär åtta av tio i Jordanien och Egypten och omkring nio av tio i Israel. I Tunisien, ger en 44 % honom ett negativt omdöme.

När Pew Research ställde samma fråga om dåvarande president Mahmoud Ahmadinejad i 2012, fick den kontroversiella presidenten ett bättre betyg i Turkiet, Tunisien, Jordanien och Egypten än vad Rohani gör idag.