Nyheter

Irans högste ledare: Vi motsätter oss starkt USA:s intervention i Irak

Iranska regimens högste ledare Ali Khamenei uttryckt starkt motstånd på söndag mot USA:s intervention i Irak.

Khamenei, som har sista ordet i alla viktiga frågor, sade att Washington syftade till att hålla Irak under dess kontroll och placera sina egna marionetter vid makten. ”Konflikten i Irak är inte sekteristisk. Det är egentligen mellan dem som ville Irak i USA lägret och de som sökte Iraks självständighet”, sade Khamenei som citeras av IRNA.

”Vi är starkt emot USA och andra (länder) ingripande i Irak”, tillade Khamenei. ”Vi godkänner inte andra länders inblandning, eftersom vi anser att den irakiska regeringen, nation och religiösa myndigheter är i stånd att avsluta uppviglingen. Och om Gud vill, kommer de att göra det”.

”Irak har officiellt bett Washington att bistå med säkerhetsarrangemang och att genomföra flygattacker mot terroristgrupper”.
USA:s president Barack Obama meddelade under veckan i ett tv-sänt tal att USA kommer att utöka sitt arbete för att stödja irakiska styrkor i kampen mot rebellerna som ryckt fram i Irak.

Obama öppnade för att upp till 300 ”militära rådgivare” kan skickas för att stödja irakiska styrkor, men avfärdade tanken på att skicka amerikanska trupper till direkta strider i Irak.
Men det finns också uppgifter i amerikanska medier på torsdagen att USA är inblandat i försök att störta Iraks nuvarande shiitiske premiärminister Nuri al-Maliki.

Obama menade att en rad grupper, som känt sig dåligt behandlade av al-Malikis regering, har anslutit sig till Isis-aktionen.
Han pekade därmed direkt ut al-Maliki och hans nuvarande regering som en del av det problem som nu har uppstått.

Iran har ett stort inflyttande over Iraks regering och Nouri al-Maliki ses som iranska regimen marionett.