Nyheter

Iran och världsmakterna långt från varandra i huvudfrågor

Den femte rundan av förandligar om Irans kärnteknikprogram mellan Iran och P5+1-länderna, det vill säga Storbritannien, Frankrike, USA, Ryssland, Kina och Tyskland, som inleddes i Wien i tisdagen avslutades resultatlös i fredags, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Syftet med diskussionerna var att få till ett omfattande, långsiktigt avtal som kan ersätta det nuvarande, tillfälliga avtal som trädde i kraft i höstas.

Inga detaljer rapporterades på fredagen om samtalens innehåll i , men iranska och västerländska diplomater har visat att de två sidorna är fortfarande långt ifrån varandra på antalet och nivån på centrifuger som Iran kan använda för anrikning av uran.

Iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif sade till journalister efter utgången av diskussionerna, “Vi gick in i fasen för utarbetandet av överenskommelse, men vi nådde inte en överenskommelse om de viktigaste frågorna”.

USA: s statssekreterare för politiska frågor Wendy Sherman sa att det var Iran som skulle behöva flytta sin ståndpunkt.
“Vad är fortfarande oklart är om Iran verkligen är beredd att vidta alla nödvändiga åtgärder för att försäkra världen om att landets kärnenergiprogram är och förblir uteslutande fredligt”, sade Wendy Sherman.

Parterna kom överens att återuppta samtalen den andra juli. Enligt tjänstemän från båda sidor verkar det osannolikt att nå en slutgiltig överenskommelse under den tidsfristen som har satts upp till 20 juni.

Institutet för vetenskap och internationell säkerhet, ISIS, rapporterade under veckan om att Iran skulle uppskattningsvis kunna samla material till en atombomb inom tre månader eller mindre.