Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

RWB: Ingen förbättring för pressfriheten i Iran, ett år efter Rohani som president

Ideella organisationen Reportrar Utan Gränser (RWB) uttrycker stark oro över fortsatt brist på press- och informationsfrihet i Iran, ett år efter att prästerskapets så kallade moderata president, Hassan Rohani kom till makten.

”Reportrar Utan Gränser fördömer bristen på framsteg för informationsfrihet samt de oacceptabla förhållanden [i landet] där journalister och nätanvändare fortfarande sitter i fängelse, ett år efter det att moderata konservativa Hassan Rohani valdes som Irans president, den 14 juni 2013”, skriver organisationen i ett pressmeddelande publicerade på dess hemsida på onsdagen.

”På denna sorgliga jubileum, är RWB mycket oroad över situationen för mediefrihet och även ödet för journalister och nätanvändare i Iran”, tillägger organisationen.

RWB understryker att organisationen i ett pressmeddelande av den 18 juni 2013 riktade mot Rohani ”uttryckte sin förhoppning att fängslade journalister och nätanvändare skulle friges”.

”Dina vallöften hänvisade till en önskan att arbeta för yttrande- och mediefrihet, samt frisläppandet av alla politiska fångar. Dessa fasta åtaganden uppmuntrade [de] progressiva [krafterna], särskilt ungdomar och kvinnor, att komma ut i massor och rösta för dig. Nu är det din skyldighet att uppfylla dessa löften och se till att de inte blir tomma, meningslösa ord”, skriver RWB.

”RWB är ledsen och bestört över att ett år senare inte se någon förändring av situationen som den redogjorde för i november 2013 efter Rohanis första 100 dagarna vid makten”, framhåller RWB och konstaterar att det inte har skett någon betydande förbättring när det gäller informationsfriheten i Iran.

Med 58 journalister och nätanvändare i förvar, är Iran fortfarande en av världens fem största fängelser för nyhets- och informationsleverantörer. Totalt har 25 gripits sedan den 24 juni 2013. Under det senaste året har regimens myndigheter stängt 14 nyhetsmedier antingen tillfälligt eller permanent.

Vågen av arresteringar följer en liknande mönster som för fem år sedan efter Mahmoud Ahmadinejads omstridda omval som landets president i juni 2009, när myndigheterna slog till mot de efterföljande protesterna.

De som arresterade under 2009 och dömdes till mellan sex till 20 års fängelse är Kivan Samimi Behbani, Ahmad Zeydabadi, Bahaman Ahamadi Amoee, Masoud Bastani, Said Matinpour, Mehdi Mahmudian, Heshmatollah Tabarzadi, Mohammad Davari, Sakhi Righi och Hossein Ronaghi Malki.

”Informationsfrihet kommer inte att garanteras i Iran så länge myndigheterna fortsätter att systematiskt sätta journalister och nätanvändare i fängelse”, säger Reza Moini, chefen för Reportrar utan gränsers sektion för Iran-Afghanistan.

”Mer än 50 journalister har varit målen för domstolsförfarandet under det senaste året. Detta rättsliga hot har förvärrats av det ekonomiska och administrativa trycket på oberoende och oppositionsmedier. President Rohani är konstitutionens garant och ansvarar för dess tillämpning. Om han motsätter sig dessa repressiva och grundlagsstridiga metoder, är det upp till honom att stoppa dem”, tillade han.