Mänskliga Rättigheter

Iransk professor dömd till 18 månaders fängelse

En iransk universitetsprofessor har dömts till 18 månaders fängelse för att ha ifrågasatt landets kärnteknikpolitik och avrättningen av en iransk mångmiljardär, skrev han på sin Facebook-sida i torsdags.

Den 66-årige professorn i statsvetenskap vid Teherans universitet, Sadegh Zibakalam, sade att en domstol dömde honom sent på onsdagen till 12 månaders fängelse för att han uttryckt tvivel om landets kärnteknikprogram i ett öppet brev till Hossein Shariatmadari, ansvarig utgivare för den konservativa dagstidningen Kayhan.

“Vilka fördelar har kärnprogrammet haft för utveckling, tillväxt och ekonomisk förbättring i landet?” skrev Zibakalam i sitt brev till Hossein Shariatmadari, i slutet av januari.

Han fortsatte med att ifrågasätta om det är rätt att “spendera miljarder på kärnteknikprogrammet” när landet bland andra utmaningar brottas med hög arbetslöshet och ekonomisk stagnation.

Zibakalam skriver också att han fick ytterligare sex månader för att han hade ifrågasatt dödsdomen mot en miljardär, som avrättades i maj för bankbedrägeri.