Nyheter

Nuri al-Maliki avvisar USA:s krav på avgång

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki avvisade USA:s krav på hans avgång som ett villkor för det amerikanska militärinsats i Irak för att stoppa islamistiska Isis framfart, rapporterar den arabiskspråkiga tidningen Al-Hayat på torsdag.

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari vädjade till Washington i går om hjälp med att genomföra flygattacker mot rebellerna. Isis-rebellerna har tagit över stora delar av norra Irak och närmar sig huvudstaden Bagdad.

USA har inte officiellt krävt Malikis avgång men Dianne Feinstein, ordförande för senatens underrättelseutskott, sade i en utfrågning på onsdagen att Malikis regering ” bör avgå om ska bli någon försoning”.  Republikanen John McCain uppmanade också Obama att “göra mycket klart för Maliki att hans tid är ute “.

Malikis talesman, Zuhair al-Nahar, sade på torsdagen att västvärlden bör omedelbart stödja den irakiska regeringens militära operation mot Isis snarare än att kräva ett regeringsskifte. Han insisterade på att Maliki hade “aldrig använt sekteristiska taktik”, enligt The Guardian.