Nyheter

Iranska regimens Syrien-strategi i Irak

Iranska regimen rekryterar miliser till Syrien
Iranska regimen rekryterar miliser till Syrien

Medan sunnimuslimska milismän fortsätter avancera i Irak, varnade iranska regimens president Hassan Rohani på onsdagen att Teheran skulle försvara vördade shiitiska heliga platser i Irak mot “mördare och terrorister” som slåss mot Iraks regering, rapporterade prästerskapets nyhetsbyrå IRNA.

I ett tal i provinsen Loresatan konstaterade Hassan Rohani att många frivilliga hade gått med på att resa till Irak för att “sätta terroristerna på plats” och att skydda heliga platser, rapporterade IRNA vidare.

Han sade att de är villiga att ta till vapen mot de militanta sunnitiska, shiitiska och kurdiska grupper.

“När det gäller de heliga shiamuslimska helgedomar i Karbala, Najaf, Kadhimiya och Samarra, säger vi till mördarna och terroristerna att den stora iranska nationen inte kommer att tveka för att skydda heliga platser”, sade Rohani inför en folkmassa i Lorestan provinsen i västra Iran. “Dessa terroristgrupper, och de som finansierar dem, både i regionen och på den internationella arenan, är ingenting, och förhoppningsvis kommer de att sättas på plats”.

”Rohanis slogan att skydda Iraks heliga platser från terrorister är i själva verket regimens förevändning att sätta in sin egen terroristgrupp, Quds-styrkan, i Irak. Det är ingen hemlighet att iranska regimen själv låg bakom en stor bombattentatet mot shiiternas heligdom i Samara under invasionen av Irak. Detta i ett försök att underblåsa sekteristiska känslor i landet och skapa kaos för att öka sin kontroll över irakiska institutioner”, säger Massud Kiani till FFFI med hänsyn till Rohanis kommentarer.

”Iranska regimen har använt samma ursäkter, eller snarare strategi, i Syrien för att utöka sin militära närvaro i ett desperat försök att sin främsta allierade i regionen, Assadregimen. Nu ser prästerskapet i Iran ingen annan utväg än att skydda sin maktställning och tidigare ”politiska investeringar” i Irak genom att använda samma argument i avsikt att utöka sin militära närvaro. Detta i hopp om att hålla kvar sin marionett regering med Nouri al-Maliki i spetsen vid makten i Irak. Vi ser att även de sunnimuslimska Gulfstaterna har uttryckt sina oro över regimens utökande makt i regionen under senare tid och beskriver denna utveckling som en farlig och oacceptabel utgång”, tillägger Massud Kiani.

Igår sade USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton i en intervju med CNN att Iran är på väg att agera på samma sätt som de gjorde i Syrien.

Vi vet att [prästerskapets] Quds-styrka finns i Irak för att stötta premiärminister Nouri al-Malikis regering på samma sätt som Iran hjälpte Syriens president Bashar Assad att kriga mot rebeller som utmanade hans regering, tillade hon.

”Om iranska regimen lyckas med sin strategi i Irak kommer prästerskapet att komma ur denna kris starkare än tidigare vilket får betydande konsekvenser för stabiliteten i hela regionen. Ett amerikansk samarbete med Iran om säkerhetsläget i Irak skulle därför ge iranska regimen större möjlighet att lyckas med sin strategi vilket för att prästerskapet ökar sin hegemoni i regionen. En iranska regimen med ökande hegemoni i Mellanöstern kommer att inte bara hota världsfreden utan är även ett betydande bakslag för den demokratiska utveckling som regionen såväl behöver”, tillade Massud Kiani.

Flera bedömare beskriver ett eventuellt samarbete mellan USA och Iran i Irak som ”höjden av dårskap”