Mänskliga Rättigheter

Iran: Fyra kurdiska politiska fångar riskerar omedelbar avrättning

kurder
Från vänster ahmadi, Jahangir Dehghani, Mollai, Jamshid Dehghani

Uppdaterad 2014 06 15  20:18

Fyra politiska fångar som tillhör den kurdiska sunnimuslimska minoriteten i Iran riskerar omedelbar avrättning, säger deras familjer.

Jamshid Dehghani och hans yngre bror Jahangir Dehghani, Hamed Ahmadi, och Kamal Molayee fördes den 14 juni till isoleringsceller på väntan att deras avrättningsdom ska verkställas, . Men med hänsyn till senaste utvecklingen i Irak är risken stor för att de blir avrättade eftersom deras dom är redan fastställd av regimens högsta domstol samt att prästerskapet vill statuera exempel.

FFFI har tillsammans med andra människorättsorganisationer varnat för deras stundande avrättning sedan iranska regimens högsta domstol fastställde deras dödsdomar september 2013.

De fyra dömdes till döden den 14 november 2010 av Teherans revolutionsdomstol för vaga brott som ”fiendskap mot Gud” (moharebeh) och ”korruption på jorden” (mofsad fil-arz) där deras försvarsadvokat inte fick närvara.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) vädjar till regeringen, utrikesdepartementet och människorättsorganisationer att agera kraftigt och omedelbart för att stoppa alla avrättningar i Iran, i synnerhet den stundande avrättningen av de fyra kurdiska fångarna.