Nyheter

Rohani gratulerar Assad till valseger inför sitt besök i Turkiet

Iranska regimens president Hassan Rohani gratulerade på söndagen Syriens diktator Bashar al-Assad till vinsten i det skamliga valet i landet i förra veckan, rapporterar prästerskapets medier.

Rohanis gratulation kom i ett offentligt uttalande inför hans resa till Turkiet för att bland annat diskutera Syrienkrisen med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och presidenten Abdullah Gül.

Rohani kallar resultatet från det skamliga valet i Syrien i förra veckan för ett bevis på det ”syriska folkets självförtroende”, enligt regimens nyhetsbyrå IRNA. Uttalandet bör ses som ett desperat försök att markera prästerskapets ståndaktiga stöd för Assads regim inför samtalen med representanter för den turkiska regeringen som stöder den syriska oppositionen mot Assad.

Förra veckans så kallade valet i Syrien, som genomfördes efter tre år av inbördeskrig, har kritiserats av omvärlden för att vara en odemokratiskt charad, skriver nyhetssajten omni.se och tillägger ”endast hälften av befolkningen uppges ha fått rösta och USA:s utrikesminister John Kerry kallade omröstningen för ”en stor nolla” i protokollet”.