Nyheter

Rohani besöker Turkiet som regimens första president på 18 år

Ankara och Teheran avser att öka sitt ekonomiska samarbete när prästerskapets president Hassan Rohani besöker Turkiet på måndagen, den nionde juni, som den första iranska presidenten på 18 år, rapporterar israeliska nyhetssajten Jerusalem Post (JPost) på sin nätupplaga på lördagen.

Den turkiska dagstidningen Hurriyet Daily News rapporterade på lördagen att både Turkiet och Iran är inställda på att underteckna sex nya avtal för att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet mellan länderna under Rohanis besök i Turkiet på måndagen.

Senast en av prästerskapets presidenter besökte natomedlemmen Turkiet var 1996, vilket gör att Hassan Rohani blir på 18 år att besöka landet.

”Även om en officiell agenda inte har fastställts kommer Rohani att träffa Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och presidenten Abdullah Gül, som har bjudit in den iranske presidenten”, tillägger Hurriyet Daily.

Turkiet och Iran har satt upp det ambitiösa målet att öka handelsvolymen mellan länderna till 30 miljarder dollar (ca 200 miljarder kr) [årligen]. Måndagens samtal ses som ett steg i denna riktning och syftar till att förhandla om ekonomiska och politiska strategier i detta avseende, skriver Hurriyet Daily och tillägger att länderna avser underteckna sex avtal för att stärka samarbetet.

”Turkiets ekonomiska och politiska förbindelser med Iran fortsätter att expandera medan turkiska politiska elitens band till Irans undervärld har lett till att regeringspartiet AKP skakats av skandaler” säger Jonathan Schanzer, vice ordförande för forskning vid stiftelsen för försvar av demokratier, till JPost.

”Rohani planerar även att diskutera regional strategi med Turkiet särskilt kring krisen i Syrien, som länge har varit en fråga där bägge länderna varit oeniga. Iran stöder Bashar Assads regim medan den turkiska regeringen, som leds av det islamistiska partiet AKP, stöder den islamistiska oppositionen”, skriver JPost på sin nätupplaga.

Iranska regimens utrikesminister Mohammed Javad Zarif har tidigare berättat för revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars News Agency, att ”Vi [Turkiet, Iran] har samma ståndpunkter i många frågor och även en del meningsskiljaktigheter när det gäller krisen i Syrien … vi hoppas att vi kan lösa dessa skillnader med hjälp av varandra”.

Rohanis besök i Turkiet kommer samma dag som en delegation från iranska regimen möter representanter från Obama-administrationen för ett direkt bilateralt samtal i Genève för att samråda om de pågående kärntekniska förhandlingarna mellan prästerskapets regim och världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen, med USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.