Engagemang, Nyheter

Demonstranter uppmanade UD att inkalla Irans ambassadör i protest mot avrättning

protestavrättningIdag, söndag den 1  juni, deltog hundratals exiliranier, medlemmar i förenade föreningar för ett Fritt Iran tillsammans med anhängare och sympatisörer till den iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, i en spontan protestdemonstration, i Mynttorget i Stockholm mot iranska regimens barbariska avrättning av en politisk fånge. Bildgalleri

I morse avrättades Gholamreza Khossravi i Gohardasht-fängelset nära Teheran trots internationella varningar.

”Verkligheten är att prästerskapets regim känner sig hotad till livet genom det växande folkliga missnöje och vill på vilket metod som helst kväsa folkets växande krav på sina fri ock mänskliga rättigheter. Det är den huvudorsaken att sedan Hassan Rohanis tillträdde som president i augusti förra året, har antal avrättningar i landet ökat markant i landet”, säger Zohre en av deltagarna.

”Västvärlden ska inte i skuggan av förhandlingarna om iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram, blunda för regimens brott mot mänskliga rättigheter. Västvärldens mystiska tystnad om regimens pågående grova brott mot mänskliga rättigheter har från regimens håll setts som grönt ljus till att den kan fortsätta sitt systematiska övergrepp mot iranska befolkningens grundläggande fri- och rättigheter”, säger Mojtaba Ghotbi en talesperson för FFFI.

Demonstranterna uppmanade regeringen att fördöma dagen avrättning med kraftig ordalag och framföra Sveriges starka protester mot dessa genom att kalla upp regimens ambassadör till UD.

De uppmanade också regeringen och människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för att prästerskapets regim stoppa avrättningar och frisläppa alla politiska fångar.