Ekonomi, Nyheter

USA kräver franska BNP Paribas på 10 miljarder dollar för Iran-sanktioner

USA kräver att den franska banken BNP Paribas betalar över 10 miljarder dollar (över motsvarande 66 miljarder kronor) för att banken har kringgått framförallt sanktionerna mot Iran men också Sudan och Kuba, skriver Wall Street Journal på torsdagen.

Departementet vill att banken erkänner sanktionsbrotten, som ska ha skett mellan 2002 och 2009. Det skulle kunna innebära att banken förlorar sitt amerikanska banktillstånd.

Beloppen är rekordhöga. 2012 fick den brittiska banken HSBC betala 12,6 miljarder kronor till USA för att den systematiskt hanterat överföringar till och från länder som USA infört sanktioner emot och för att ha hanterat mexikanska drogpengar.

Frankrikes centralbank följer det amerikanska justitiedepartementet agerande mot BNP Paribas med den ”största uppmärksamhet”, sade en taleskvinna på fredagen utan att kommentera det närmare, enligt Returs.