Nyheter

Iranska regimens cyberspionage riktat mot amerikanska tjänstemän

Iranska regimen har bedrivit cyberspionage riktat mot framför allt amerikanska tjänstemän i tre års tid, rapporterar the Wall Street Journal på torsdag.

Iranska hackare skapade falska Facebook-konton under kvinnliga namn samt en falsk nyhetssajt för att spionera på militära och politiska ledare i USA, Israel och andra länder.

De Iranbaserade hackarna har först blivit vän med amerikanska och västerländska tjänstemän via de falska Facebook-konton i ett försök att spionera på offren genom att lura dem att att installera skadlig mjukvara och på så sätt lämna ut känsliga material som lösenord, e-postadress och andra uppgifter, enligt Internet bevakningsföretaget iSight Partner.

Hakarna har samlat in spiondata från högt uppsatta amerikanska och internationella tjänstemän, inklusive en fyrstjärnig amiral, politiker, ambassadörer, lobbyister och tjänstemän från flera andra länder, bland annat Storbritannien och Saudiarabien, enligt Reuters.

Spionageverksamheten som har funnits sedan 2011 är det mest genomarbetade cyberspionaget genom ”social ingenjörskonst” som har avslöjats hittills, säger  bevakningsföretaget utan att avslöja offrens identitet.

Företaget ville inte heller avslöja vika uppgifter som hackarna lyckats komma över.

Cyberföretaget FireEye Inc rapporterade tidigare denna månad att en grupp som kallas för Ajax Säkerhetsgrupp blev den första iranska hackargruppen att använda skräddarsydd skadlig programvara för spionage.