Nyheter

Iransk arméchef: vi agerar om USA bryter Irans röda linjer

Biträdande stabschef för prästerskapets väpnade styrkor, brigadgeneral Massoud Jazayeri, varnade på måndagen i iranska regimens medier att “Iran inte skulle tillåta amerikanerna bryta landets röda linjer”.

Regimens officiella nyhetsbyrå IRNA citerar Jazayeri med att säga “vi tillåter inte amerikanerna eller andra makter att bryta våra röda linjer och om nödvändigt, kommer vi att bemöta dem”.

Jazayeri konstaterade med hänvisning till de senaste kärnteknikförhandlingarna i Wien att USA “vet att Irans militära och försvarsframgångar är våra röda linjer genom att öka pressen på Iran [i dessa områden], de försöker utpressa oss för att få fler eftergifter i kärnteknikfrågan”.

“När det gäller frågan om kärnteknik och ekonomiska straffåtgärder mot Iran har USA gjort ett strategiskt misstag som bygger på
en strategisk illusion. Det [USA] inbillar sig att det kan tvinga den Islamiska republiken till att ändra sitt beteende”, konstaterade han.

Han förklarade att “skillnader i åsikter, speciellt runt en sådan viktig diskussion som Irans kärnteknikfråga, anses vara naturlig” men kritiserade de västerländska staterna för att inte “utöva den pragmatism” som är nödvändig för att lösa tvisten.
“Men än har parterna i väst en gyllene möjlighet att visa [den] pragmatism [som krävs]”, tillade Jazayeri.