Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Solidaritetsmöte för fängslade Baha’i-ledarna i Iran

iran_bahaiI en aldrig tidigare skådad uppvisning av solidaritet, samlades inflytelserika iranska personligheter, människorättsaktivister, journalister och en framstående religiösa ledare i Teheran för att uppmärksamma den sjätte årsdagen av fängslandet av sju iranska Baha “i-ledare.

Sju Baha’i-ledare greps i maj 2008 anklagade för spioneri för utlänningar, spridning av korruption på jorden, undergräva islam och att samarbeta med Israel.

De sju, två kvinnor, Fariba Kamalabadi och Mahvash Sabet , och fem män: Jamaloddin Khanjani , Afif Naeimi , Saeid Rezaie , Behrouz Tavakkoli och Vahid Tizfahm, dömdes till 20 års fängelse.

Vid solidaritetsmöte var Nasrin Sotoudeh, en framstående människorättsadvokat och försvarare som släpptes nyligen från Evin-fängelset, Nargess Mohammadi en framstående kvinnorättsaktivist, Muhammad Maleki, den första chefen för Teherans universitet efter den islamiska revolutionen, Masumeh Dehghan, aktivist och hustru till den välkände fängslade advokaten Abdolfatah Soltani, Muhammad Nourizad Journalist, Jila Baniyaghoob och Issa Saharkhiz, två framstående journalister som också tillbringat en tid i fängelse och Abdol-Hamid Masoumi-Tehrani, en hög muslimsk präst, närvarande.

Denna mycket betydande samling, som spred sig snabbt via nätet och sociala medier, reflekterar en växande rörelse av iranier i och utanför landet, som står för tron att “Iran måste vara för alla” och som förkastar förföljelsen av att landets bahaier och motsätta sig regeringens hållning att förtrycka dem.

Härmed Förenade Föreningar för ett Fritt Iran ger sina fulla stöd till de aktivister och deras krav som var närvaro i solidaritetsmöte och fördömer prästerskapets förföljelse av oliktänkande och minoritetsgrupper i Iran.

FFFI uppmanar människorättsorganisationer och framförallt regeringen att agera kraftfullt och skyndsamt för att alla samvetsfångar och politiska fångar ska friges från iranska regimens fängelser.