Nyheter

Iran rekryterar afghanska flyktingar att slåss för Syriens regimen

Iran erbjuder 500 dollar per månad och uppehållstillstånd för att rekrytera afghanska flyktingar att slåss i Syrien för att hjälpa Bashar al-Assad, uppger afghaner och västerländska tjänstemän.

Iranska regimens elitstyrka revolutionsgardet, eller IRGC, har rekryterat tusental afghanska flyktingar och utbildar de att slåss i Syrien. Uppgifter om deras rekryteringsinsatser publicerades denna vecka på en blogg med fokus på afghanska flyktingar i Iran och bekräftas av Ayatollah Mohaghegh Kabuli , en afghansk religiös ledare i den iranska heliga staden Qom. En medlem av IRGC bekräftade också detaljerna, rapporterar The Wall Street journal.

”De [ IRGC ] hittar en anslutning till flyktingsamhället och anstränger sig att övertyga våra ungdomar att gå och slåss i Syrien”. ”De ger dem allt, från lön till uppehållstillstånd. ”Iran erbjuder afghanska flyktingar skolregistreringen för deras barn”, säger Ayatollah Kabulis kontorsadministratör.

I torsdags hölls en stor begravningsprocession i staden Mashhad för fyra afghanska flyktingar som dödades i Syrien. Kistorna var höljt i rött tyg och männens bilder fästa på sidorna, enligt rapporter publicerat på en webbplats tillhörande afghanska shiiter och en nyhetsbyrå kopplad till revolutionära gardet .

Sedan konflikten startade i Syrien för tre år sedan, har den islamiska republiken spelat en avgörande roll i att hålla president Bashar al – Assad vid makten. Iran har finansierat, utbildat, beväpnat och skickat fotsoldater och befälhavare till Syrien för att hjälpa Assads armé.

Iranska ledare har vid påtagligt tillfälle bekräftat sin deltagande i syriska konflikten. Förra veckan hävdade revolutionsgardets befälhavare, Hossein Hamedani, att 130 000 ”utbildade” medlemmar av Irans Basijmilisen var redo att gå in Syrien.