Nyheter

Rohani: Vissa har plundrat folket under parollen att “bekämpa stormakter”

Prästerskapets president, Hassan Rohani, sade på tisdagen att vissa krafter har plundrat folkets egendom under parollen “att bekämpa supermakterna”, enligt regimens statliga nyhetsbyrå IRNA.

Rohanis uttalande kom efter att ett antal parlamentsledamöter och tidigare regeringstjänstemän protesterade mot regimens interimsavtal med världsmakterna över dess ifrågasatta kärnteknikprogram.

Tusentals anhängare till iranska regimens hårdföra falang och motståndare till de kärntekniska samtalen med västvälden iscensatte ett stort möte i fredags där konfrontationen med USA och världsmakterna betonades.

Motståndarna menar att det pågående kärnsamtalet mellan iranska regimen och världsmakterna är ” oförenligt med landets självständighet och värdighet”.

Rohani påpekade i sitt tal att ”en stor andel av Irans befolkning lever under existensminimum” och att “regeringen är i behov av att importera basmat”.  Rohanis kommentarer avslöjar den utbredda fattigdom som har drabbat den iranska befolkningen under prästerskapets envälde på grund av ekonomisk misskötsel, plundring av folkets välstånd samt utplåning av landets jordbruks- och industrisektor.