Nyheter

Befälhavarens kommentarer om Irans inblandning i Syrien tas bort från webbplats

Iransk hårdföra nyhetsbyrån Fars har tagit bort kommentarer från en befälhavare för det mäktiga Islamiska revolutionsgardet (IRGC), som har sagt att den islamiska republiken är militärt inblandad i Syrien.

hamadani
Hossein Hamedani

Teheran har upprepade gånger förnekat att iranska stridskrafter kämpar vid sidan av soldaterna av president Bashar al-Assad i Syrien, där konflikten har lämnat tiotusentals döda.

“I dag kämpar vi i Syrien för den islamiska revolutionens intressen. Vårt försvar är i ramen av sakralt förvar”, har Hossein Hamedani sagt till Fars. “Sakral försvar” är den term som används av iranska tjänstemän för att hänvisa till det blodiga krig med Irak 1980-1988.

Fars rapporterade att Hamedani gjorde kommentarerna den 4 maj vid ett administrativt rådsmöte i provinsen Hamedan.
Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars tar bort Hamedanis text från sin webbplats några timmar senare. En cachad kopia av rapporten finns fortfarande här .

Iranska regimens nyhetsbyråer har ett rekord av att ta bort innehåll som anses känsliga eller kontroversiella utan att ge någon förklaring.

IRGC befälhavare sade att Iran delade sin krigsupplevelse i form av utbildning och erfarenhetsöverföring med Syrien.

“Vi gav utbildning som inkluderade separation av väpnade styrkor från folket och minskat antalet dödsoffer.”
Fars citerade också Hamedani som säger att den syriska regimen ”inte längre riskera för kollaps”.

Hamedani, före detta befälhavare för Teherans Rasulollah avdelning av IRGC, har också sagt att den islamiska republiken inrättat en “andra Hizbollah” i Syrien, med hänvisning till den libanesiska shiitiska milis allierade med Teheran.

”Israels primärminister hade sagt, vid den tidpunkt då USA var redo att attackera Syrien, försvagar Hizbollah och kapa banden med Iran. Men Iran har bildat en andra Hizbollah i Syrien”, sade han.

Han hävdade också att 130 000 “utbildade” medlemmar av Irans Basijmilisen var redo att gå in Syrien.
Iranska tjänstemän hävdar att Teheran ger bara humanitärt och ekonomiskt bistånd samt teknisk hjälp för Assads regim.

Under 2012, gjorde befälhavare för IRGC, Mohammad Ali Jafari, ett sällsynt erkännande av Irans militära närvaro i Syrien, medan du säger att iranska styrkor ger enbart ickemilitär stöd till den syriska regimen.

“Ett antal medlemmar i Quds Force finns i Syrien, men detta utgör inte en militär närvaro”, sade Jafari vid en presskonferens.
Jafari sade att Iran kunde ändra sin politik och bli militärt inblandade om Syrien kom under attack.

Under de senaste månaderna har iranska medier rapporterade om dödsfall av flera iranier i den syriska konflikten. Enligt rapporter, en del av de dräpta iranska soldaterna hade gått till Syrien för att försvara en helgedom i en av Damaskus förort.

Under den senaste veckan rapporterades att det iranska revolutionära gardets befälhavare hade dödats i Syrien.

Iranska regimen betraktar den syriska regimen som sin främsta strategiska allierade i regionen och som en del av en “axel av motstånd” mot Israel och arabländerna. “Syrien hjälpt oss mycket under den påtvingade kriget [med Irak],” konstaterade Hamedani.