Nyheter

Iran vanhelgar baha’i-kyrkogård

Internationella Bahá’í-samfundet anklagade iranska regimen på torsdag för utgrävning av en kyrkogård där hundratals dess anhängare är begravda och uppmanade Teheran regeringen att stoppa arbetet.

Kyrkogården, Golestan Javid,  i den sydliga staden Shiraz, cirka 7o mil söder om Teheran, har använts av bahaier i årtionden.
”Utgrävningen har börjat och gravar har förstörs. Mellan 40 till 50 lastbilar uppradade för att ta bort jorden och påskynda arbetet,” sade Bahai-samfundet i ett uttalande ses, rapporterar AFP.

Enligt Bahá’í-samfundet har begravningsplatsen konfiskerats av den iranska regeringen 1983 och lokala tjänstemän försöker att bygga en ”kulturidrottshuset” i ställe, enligt uttalande som medger att 950 bahaier är begravda där.

Lokala medier har varit tyst om den påstådda utgrävningen, och AFP kunde inte självständigt bekräfta rapporten.
Bahai-samfundet säger att mellan 2005 och 2012, har minst 40 andra Baha’i-ägda kyrkogårdar i Iran skändats, med kroppar uppgrävda.

Bahá’í-trons Iran tolereras inte i övervägande shiitiska islamiska republiken och dess anhängare står inför förtryck. Det finns omkring 300000 i Iran som utgör landets största icke‑muslimska religiösa minoritet.

200 bahaier påstås ha dödats i Iran under åren efter revolutionen och tusentals skall ha fängslats, torterats eller tvingats i exil. På senare tid har bahaierna på nytt fått utstå smutskastning i de iranska medierna, som kontrolleras av den islamiska regeringen.