Ekonomi, Nyheter

USA svartlistar företag som hjälper Iran att kringgå sanktioner

Det amerikanska finansdepartementet införde sanktioner mot en kinesisk grupp som anklagas för att stödja Irans program för ballistiska robotar och ett företag från Dubai som påstås hjälper Iran kringgå restriktionerna på export av sin olja.

Åtta Kina-baserade företag som är kopplade till redan sanktionerad affärsmannen Karl Lee, eller Li Fangwei, svartlistades. Finansministeriet sade Lee hade använt dem som bulvanföretag för att exportera material till Iran för dess ballistiska missilprogram.

Finansministeriet namngav också Dubaiska affärsmannen Saeed al-Aqili, hans Al Aqili Group LLC, och ett Dubai-baserade pakistanska “finansiell facilitator”, Anwar Kamal Nizami, för att hjälpa Iran att undvika internationella sanktioner mot sin oljeexport.

Svartlistningen förbjuder amerikanska medborgare eller företag från transaktioner med dem och fryser eventuella tillgångar som de har i en amerikansk jurisdiktion.

De nya sanktionerna kommer samtidigt som förhandlingar om Teherans misstänkta kärntekniskt mellan västmakterna och Teheran pågår.

“Som vi har klargjort kommer vi att fortsätta med kraft för att upprätthålla våra sanktioner, även när vi undersöker möjligheten av en omfattande överenskommelse om Irans kärnprogram,” sade finansminister statssekreterare för terrorism och Financial Intelligence David Cohen i ett uttalande.