Engagemang, Nyheter

Gå med oss på första maj-tåg

På arbetarrörelsens internationella högtidsdag, den första maj, deltar Förenade Föreningar För ett Fritt Iran (FFFI) i demonstrationer i flera städer runtom i Sverige för att visa sin solidaritet med arbetare och i synnerhet med arbetarklassen i Iran som tvingas leva under hårda och svåra levnadsförhållanden.

FFFI kommer att framföra sitt krav på att den iranska arbetarklassens fri- och rättigheter, däribland rätten att bilda och organisera sig i partier och fackföreningar, ska garanteras genom ökad internationellt tryck på prästerskapets envälde.

Iranska regimens myndigheter har förbjudit oberoende arbetarorganisationer i landet att demonstrera på internationella arbetardagen, den första maj, rapporterar iranska medier. Därför är det viktigt att vi medverkar i årets förstamajtåg runtom i Sverige och uppmärksammar iranska arbetarklassens utsatta situation och deras kamp för ökade rättigheter som regimen har fråntagit dem.

I Iran tillåts bara regimtrogna arbetarföreningar, som i form av islamiska arbetarråd, har tillstånd att arrangera möten där budskapet är anpassat till prästerskapets propaganda. Oberoende fackföreningar är olagliga och ledande fackliga aktivister fängslas för sina krav på ökade frihet och bättre levnadsvillkor.

De senaste åren har arbetare och arbetarrättsaktivister som försökt organisera manifestationer dömts till offentliga spöstraff. Flera arbetaraktivister bland andra Shahrokh Zamani hålls frihetsberövade i iranska regimens fängelse. Zamani arresterades den femte juni 2011 och dömdes till 11 års fängelse.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) kommer att kräva att alla politiska fångar och i  synnerhet arbretaraktivister som sitter frihetsberövade i regimens fängelser ska friges. I Stockholm kommer förstamajtåget starta vid Humlegården, 300m från Stureplan, kl. 1300.