Engagemang, Iranier i Sverige, Nyheter

Demonstranter gav sitt stöd till politiska fångar i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) arrangerade under lördagen en demonstration till stöd för politiska fångar i Iran och i protest mot det förvärrade läget för de grundläggande mänskliga rättigheterna i landet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett hundratals demonstranter som samlades på Mynttorget i Stocholm fördömde iranska regimens brutala attacker  mot politiska fångar tidigare denna månad.

Detta samtidigt som anhöriga till politiska fångar i Evin-fängelset hade samlats utanför iranska regimens rättsväsendes kontor i Teheran för att protestera mot den våldsamma behandlingen av politiska fångar i Evin-fängelset. De anhöriga fick ett stort stöd av folket som anslöts sig till demonstranterna vilka genom sina slagord krävde att regimen friger samtliga politiska fångar i landet.

Demonstranterna på Mynttorget uppmanade regeringen och utrikesdepartementet att verka för en oberoende och internationell utredning av dessa brutala attacker. Sverige bör i samarbete med andra EU-länder öka trycket på regimen i MR-frågor. Målet måste vara att tvinga prästerskapet till att släppa in FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, i landet så att han kan göra en första inspektion av regimens mest ökända fängelser i enlighet med sin mandat från FN.