Folkliga protester, Nyheter

Iran: Politiska fångar i hungerstrejk

Onsdagen den 23 april anslöt sig sex andra politiska fångar från Gohardasht-fängelset i Karaj, en stad 20 kilometer nordväst om huvudstaden Teheran, till 12 andra hungerstrejkande fångar i solidaritet med politiska fångar i avdelning 350 i Evin-fängelset.

De hungerstrejkande fångarna kräver att de fångar som har förts till isoleringscell efter förra veckans razzia i Evin-fängelset ska föras tillbaka till sin avdelning samt att de skadade och sårade ges vård. De kräver också en opartisk utredning om regimens brutala räd mot politiska fångar i Evin-fängelset och att de ansvariga ställs inför rätta.

Civilklädda agenter från iranska regimens underrättelsetjänst genomförde under torsdagen, den 17 april, ett brutalt och koordinerat tillslag mot fängelseavdelningen 350 vid Teherans ökända Evin-fängelse där många politiska fångar hålls frihetsberövade.

Över trettio fångar har förts till isolering. Hjärt- och diabetessjuka har nekats sina mediciner och de som skadats av vakternas misshandel får inte adekvat vård, rapporterar oppositionskällor.

Enligt uppgifter till FFFI har fångarna inlett en hungerstrejk sedan den 17 april då de fördes till isoleringsceller.

Samtidigt fortsätter anhöriga till politiska fångaratt protestera mot senaste veckans våldsamma behandling av politiska fångar.