Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Rohani försvarar omänskliga avrättningar i Iran som “guds budord”

Prästerskapets ”moderata” president, Hassan Rohani, gav sitt samtycke till senaste tidens ökade användning av avrättningar i Iran och försvarade regimens omänskliga avrättningsmetoder i kommentarer till prästerskapets statliga medier på lördagen.

Han beskrev avrättningar genom hängning, som regimen verkställer på offenliga platser med lyftkranar eller i grupp, som ”guds budord” och krävde att offren inte skulle behandlas illa när avrättningen verkställs.

”När någon döms till döden och han kommer till galgen enligt lagen då har vi ingen rätt att förolämpa honom när han förs till galgen … hur som helst har lagen fördömt honom och han är straffad och det har ingenting med oss att göra. Det är antingen guds budord eller en lag, godkänd av parlamentet som tillhör folket och vi bara genomför det”, sade Rohani enligt en av regimens nyhetsbyråer Tasnim news agency, som tillhör prästerskapets Quds-styrka, den 19 april.

Rohani försvarar ökade antal avrättningar i Iran medan över 700 personer har blivit avrättade i landet sedan han tog över presidentposten i augusti förra året. Iranska regimen avrättade minst 176 fångar endast under årets tre första månader enligt en rapport från fyra särskilda rapportörer från FN.

Rohanis kommentarer är en i raden av flera offentliga uttalanden från prästerskapets högt uppsatta tjänstemän under senaste tiden till försvar av ökade antal avrättingar i Iran.