Folkliga protester, Nyheter

Familjerna till politiska fångar i Iran protesterar utanför parlamentet

evinfamlijeAnhöriga till politiska fångar demonstrerade utanför parlamentet i Teheran på söndagen för att protestera mot  våldsam behandling av fångarna i Evin-fängelset, rapporterade den iranska studentnyhetsbyrån.

Familjemedlemmar som bar fångarnas bilder sade att mer än 20 av sina släktingar skadades i sammandrabbningar med säkerhetsvakter den 17 april.

Det är ovanligt att familjer att samlas utanför parlamentet att klaga påstådda missbruk av sina anhöriga, även om sådana protester har hållits utanför Evin sig i det förflutna.

Civilklädda agenter från iranska regimens underrättelsetjänst genomförde torsdag den 17 april ett brutalt och koordinerat tillslag mot fängelseavdelningen 350 vid Teherans ökända Evin-fängelse där många politiska fångar hålls frihetsberövade.

Enligt uppgifter har regimens agenter vandaliserat och förstört fångarnas tillhörigheter och ägodelar, som kläder, kuddar, tv- och radioapparater, efter att med våld ha tvingat ut dem ur avdelningen.

ISNA citerade familjerna som sade att de hade nekats umgängesrätt med sina fängslade under denna vecka.
Minst 30 av fångarna på avdelning350skadades och 32 andra fångar flyttades efter tillslaget till isoleringscell i fängelseavdelningen 240 , enligt uppgifterna till FFFI.

Iranska regimen Justitieminister Mostafa Pourmohammadi bagatelliseras händelsen och förnekade det våldsamma tillslaget och tillade att ”fångvaktarna har utfört rutininspektioner den dagen på grund av säkerhetsproblem i avdelning 350, enligt den officiella statliga nyhetsbyrån IRNA