Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Brutalt tillslag mot politiska fångar i Evin-fängelset

Civilklädda agenter från iranska regimens underrättelsetjänst genomförde under torsdagen ett brutalt och koordinerat tillslag mot fängelseavdelningen 350 vid Teherans ökända Evin-fängelse där många politiska fångar hålls frihetsberövade, enligt rapporter till FFFI.

Det våldsamma tillslaget har enligt uppgifter skett under förevändning av en omfattande rannsakan av fängelseavdelningen. Regimens agenter ska då ha gått till våldsam attack mot de försvarslösa fångarna. Enligt uppgifter har regimens agenter vandaliserat och förstört fångarnas tillhörigheter och ägodelar, som kläder, kuddar, tv- och radioapparater, efter att med våld ha tvingat ut dem ur avdelningen.

De första uppgifterna till FFFI säger att uppemot 32 fångar har skadats under torsdagens våldsamma tillslag varav fem,  Esmail Barzegari, Akbar Amini, Soheil Babadi, Sorush sabet och Samko Khelghati,  allvarligt.

Det finns också rapporter om att minst 32 fångar från avdelningen 350 inklusive  advokaten Abdolfattah Soltani, aktivist och medlem av den azeriska minoriteten i Iran Said Metinpour,  fd åklagare Mohammad Amin Hadavi, Behnam Ebrahimzadeh aktivister för arbetstagares rättigheter och politiska aktivister Behzad Arabgol och Hootan Dolati har flyttats till isoleringscell i fängelseavdelningen 240.

Det har rapporterats att alla som överfördes till isoleringscell blev slagna med batonger av vakter under överföringen .

Amensty International uttryckte i en brådskande åtgärd på sin hemsida en stor oro för fångarnas fortsatta säkerhet.