Mänskliga Rättigheter, Nyheter, Pressmeddelande

FFFI manar till svenska insatser för att stoppa avrättningar i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen och människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för att rädda livet på fyra fångar i Bandar Abbas-fängelset som står inför omedelbar avrättning. Enligt upppgifter till FFFI har iranska regimen flyttat fångarna till fängelsets isoleringscell tidigt på onsdagen, den nionde april, för att verkställa deras dödsstraff.

Ahmad Rahimi, 20 år idag, finns med bland de fyra fångar som nu inväntar avrättning. Han var yngre än 17 år när han arresterades och satt tillsammans med Omid Shekari frihetsberövade på fängelsets ungdomsavdelning. Den tredje fången är identifierad som Zargham och har 30 år medan den fjärde fången är än så länge inte namngiven. Det skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI)  i ett pressmeddelande på torsdagen den 10 april och manar till brådskande internationella insatser för att stoppa det ökade antalet avrättningar i Iran.

Mohammad-Javad Larijani, chef för iranska regimens så kallade MR-råd, försvarade regimens avskyvärda människorättskränkningar på torsdagen och sade ”problemet är att västvärlden inte förstår att Qisas (prästerskapets religiösa lag om vedergällning) skiljer sig från avrättning.”

”Vi skäms inte för stening eller något annat av de islamiska påbuden. Ingen har rätt att tala om för en domare att avstå från vissa straff eftersom FN blir upprörd. Vi måste bestämt och beslutsamt försvara straff som stening”, tillade han i kommentarer som regimens medier publicerade på tosdagen.

Hans bror, Sadegh Larijani, som är chef för iranska regimens så kallade rättsväsende, stämplade Europaparlamentets resolution om Iran, som fördömer avrättning av minderåriga i landet, för ett ”lögn” i förra veckan.

Detta trots att prästerskapets regim har fått utstå hård kritik från internationella samfundet för ökade antal avrättningar i landet sedan Hassan Rohani tog över presidentposten i augusti förra året. Tidigare i år, mellan den 26 februari och den fjärde mars, avrättade iranska regimen fyra fångar genom hängning vilka var mindreåriga när de arresterades.