Nyheter

USA:s kongress bannlyser Irans nya FN-sändebud

Amerikanska kongressen skickade på torsdagskvällen ett lagförslag, som bannlyser iranska regimens nominerade FN-ambassadör från USA, till presidenten för undertecknande.

USA:s representanthus antog det nya lagförslaget enhälligt två dagar efter det att senaten röstade igenom samma förslag som förbjuder Hamid Abutalebi, Rohanis nominering till Irans nya ambassadör till FN, från att komma in till USA.

Hamid Abutalebi ingick i den grupp regimvänliga studenter som 1979 tog över USA:s ambassad i Iran och höll 52 amerikaner som gisslan för 444 dagar.

Vita husets talesman Jay Carney sade igår att “vi har gjort klart och meddelat iranierna om att valet de har lagt fram inte är gångbart”. Men Vita huset har än så länge avböjt att kommentera om president Barack Obama avser att underteckna kongressens nya lagförslag till lag.

Lagförslaget som antogs av representanthuset på torsdagen förnekar inresa till USA för personer som ägnar sig åt spionage eller terrorism eller som utgör ett hot mot den nationella säkerheten.

Senator Ted Cruz, republikan från Texas, som introducerade lagförslaget i senaten, uppmanar  president Obama att underteckna lagförslaget.

”Vi, som ett land, kan skicka ett otvetydigt budskap till oseriösa nationer som Iran att USA inte kommer att tolerera den här typen av provocerande och fientligt beteende”, sade Cruz.

Doug Lamborn, republikan i representanthuset som sponsrade det nya lagförslaget säger att, ”Terrorister, från Iran eller någon annanstans, bör inte tillåtas gå på Manhattans gator med diplomatisk immunitet”.

Iranska regimens regering har under tiden kallat USA:s avvisning av Aboutalebi som ”oacceptabelt”.

Marzieh Afkham, taleskvinna för iranska regimens utrikesdepartement, sade till prästerskapets statliga medier i början av veckan att Aboutalebi har tidigare fått ett amerikanskt visum i samband med ett besök i FN på 1990-talet.

Hamid Aboutalebi har tidigare arbetat som prästerskapets ambassadör till Belgien och Italien. Under dagen berättade han för iranska regimens medier att han inte har varit inblandade i gisslandramat utan var engagerade i händelserna som översättare.

Iranska regimens nya ambassadör till FN, Hamid Abutalebi, utnämnd av prästerskapets president Hassan Rohani, har en lång tradition av samarbete med såväl underrättelsetjänst vid regimens elitstyrka revolutionsgarde som prästerskapets underrättelsetjänst. Han har även varit med och koordinerat mordet på Mohammad-Hossein Naghdi, företrädare för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i Italien, den 16 mars 1993.