Nyheter

Irans välstånd rankat som 94 i världen

map shakhsIran rankas som 94:e, efter Azerbajdzjan, Uzbekistan och Kirgizistan, bland 132 länder i “Social Progress Index 2014” i en rapport som utfärdades tidigare denna vecka.

Indexet som sammanställts av en grupp ekonomer under ledning av Michael Porter, professor vid Harvarduniversitetet i USA, är utformad som ett alternativ till traditionella åtgärder såsom bruttonationalprodukten, vilket är baserat på rent ekonomiska normer.

Nya Zeeland toppade världens länder i indexet, följt av Schweiz och Island, Nederländerna och Sverige.

Rankningsmåttet kallas Social Progress Index (SPI) utgår från 50 parametrar. Här bedöms ett lands förmåga att tillgodose invånarna: en bra livsmiljö, utbildning, säkerhet, boende, hälsa, mänskliga rättigheter och tillgång till information.