Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran kritiserar EU-resolution om mänskliga rättigheter

EU-Parliament1Europaparlamentet uttryckte i en resolution på torsdagen sin allvarliga oro över människorättssituationen i Iran och ”fortsatt, systemisk kränkning av grundläggande rättigheter” i landet samt uppmanade medlemsländerna att ”främja mänskliga rättigheter i alla sina förbindelser med Iran.”

Resolutionen kräver också ”tillförlitligt övervakning” av uppfyllelsen av Irans åtaganden enligt ”gemensamma handlingsplanen”, som Teheranregimen och sex stormakter – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien, USA och Tyskland – skrivit under i Genève i november 2013.

Resolutionen uppmärksammar särskilt iranska regimens bristande samarbete med FN:s organ för mänskliga rättigheter, inklusive förnekandet av visum till FN:s särskilda rapportör för Iran.

Resolutionen uppmanade även till ”frigivning av alla fängslade människorättsförsvarare, politiska fångar, fackföreningsmedlemmar, aktivister och de som fängslats efter 2009 års presidentval.

Iranska tjänstemän reagerade ilsket på rapporten. En högt uppsatt iransk lagstiftare har kritiserat resolutionen som ”flagrant inblandning i Irans inre angelägenheter.”

”Europaparlamentet är under vanföreställningar. De frågor som tas upp av Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor betraktas som flagrant inblandning i internationella frågor som berör Iran, och därför ogillas och fördöms”, sade Alaeddin Boroujerdi, ordförande i Majlis nationella säkerhets- och utrikesutskott på torsdagen.

Enligt interimsavtalet, som trädde i kraft den 20 januari, går iranska regimen med på att frysa vissa kärnteknikrelaterade aktiviteter för sex månader i utbyte mot mindre lättnader från FN:s och västerländska sanktioner som drabbat landets misskötta ekonomi hårt.

Boroujerdi konstaterade vidare att förslaget till resolution ligger i linje med den israeliska regimens anti-Iran politik i syftet att bromsa EU:s interaktion med den sittande iranska regeringen.

I onsdagen avfärdade taleskvinnan för iranska regimens utrikesdepartament Marzieh Afkham förslaget till resolution som både ”orealistiskt” och ”kontraproduktivt”.