Nyheter

Iranägd skyskrapa i Manhattan beslagtas

Iranska regimen måste lämna över en skyskrapa värd fem miljoner dollar (ca 33 miljoner kr) till USA:s regering sedan en federal domstol i Manhattan slagit fast att Teheranregimen har finansierat bland annat grupper som ansvarade för terrorattackerna den 11 september 2001.

Byggnaden, som ägs av iranska företag, visade sig vara en front för prästerskapets regim.

Domaren, Katherine Forrest beordrade i fredags att skyskrapan på New Yorks ansedda Fifth Avenue, som ägs av iranska regimens Alavi-stiftelse, ska konfiskeras av amerikanska staten och säljas eller förverkas till offren för iranska regimens terrorism eller ”Iransponsrade terrorism”.

I ett separat, men besläktat beslut i september, sade Forrest att FBI har rätt att beslagta byggnaden på Manhattan delvis på grund av Irans inblandning i penningtvätt.

Domstolshandlingar avslöjade att Alavi-stiftelsen har skickat indirekta inkomster från lokaluthyrning till Irans statliga nationalbank, Bank-e Mellat eller National Bank of Iran, som finns på USA:s sanktionslista för dess samarbete med prästerskapets kärnteknikprogram.