Nyheter

Irans nya FN-ambassadör delaktig i 1979 års gisslandrama vid USA:s ambassad

hamid aboutalebi
Hamid Aboutalebi, iranska regimens nya FN:s ambassadör

Iranska regimens nya ambassadör till FN, utnämnd av prästerskapets president Hassan Rohani, ingick i den grupp regimvänliga studenter som 1979 tog över USA:s ambassad i Iran och höll 52 amerikaner som gisslan för 444 dagar.

Hamid Aboutalebi, iranska regimens nya FN:s ambassadör, var en av de studenter som ledde stormningen och ockupationen av USA:s ambassad i Teheran iscensatt av prästerskapets styre.

Aboutalebi syns på bilder publicerade på en av regimens statliga webbsajter bland en ”samling av bilder från 1979 års gisslandrama som visar studenter från gruppen Imams linje ”, en regimvänlig studentgrupp som låg bakom 1979 års gisslandrama.

us ambassad”Imam” refererar till grundaren av prästerskapets envälde ayatolla Khomeini som utnyttjade sin religiösa ställning, förföljelse och våld för att ta över makten i Iran efter 1979 års folkliga revolution mot Shahens diktatur för demokrati.

Trots sin utnämning och flera månaders väntan har Hamid Aboutalebi ännu inte fått ett amerikanskt visum. En av regimens nyhetsbyråer ISNA rapporterar att ”ingen i Teheran vet varför han efter flera månaders väntan ännu inte har fått ett visum”.

En talesman för USA:s utrikesdepartement sade till Washington Post den 11 mars att ”Immigration and Nationality Act (USA:s invandringslag) förbjuder oss från att lämna ut uppgifter om enskilda visumärende. Alla visumansökningar granskas individuellt i enlighet med kraven i amerikanska invandringslagen”.

Iranska regimens utrikesdepartement har ännu inte kommenterat anmärkningarna från amerikanska utrikesdepartementets talesman.

Ärendet kan komma att skapa stora problem för Obama-administrationen som har valt att följa en eftergiftspolitik gentemot prästerskapets envälde för att hålla förhandlingarna om regimens misstänkta kärnteknikprogram vid liv.

USA är skyldig att bevilja visum till företrädare för FN:s medlemsstater i enlighet med ett avtal som undertecknades 1947, skriver Bloomberg på sin nätupplaga.

Oavsett beslut är frågan extra känslig för Vita huset eftersom det lär påverka den allmänna opinionen under detta valår till kongressen där demokraterna kämpar för att inte förlora sin majoritet i senaten.

Hamid Aboutalebi har tidigare arbetat som prästerskapets ambassadör till Belgien och Italien.