Nyheter

Iran anklagar väst för stöd av ”terrorister”

Iranska regimens ambassadör i Tyskland Ali Reza Sheikh Attar anklagde västländerna och deras allierade i Mellanöstern för att ge ekonomiskt och militärt stöd till al-Qaida-kopplade terroristgrupper i Syrien.

”Västvärlden inte hade lärt sig av sina tidigare strategiska felbedömningar i Afghanistan och nu upprepa samma misstag i Syrien genom att stödja terroristorganisationer som den Islamiska Staten i Irak och Levanten (ISIL) och al-Nusra Fronten”, sade Sheikh Attar, med hänvisning till en tvådagars internationell konferens om syrisens i München.

”Västvärlden saknar en korrekt förståelse av regionen och faktiskt utnyttjar den syriska krisen för att tjäna sina egna mål i Mellanöstern”, sade regimens ambassadör.

Sheikh Attar påpekade att Iran hade presenterat en femgradig politisk plan för Syrien för två år sedan, och sade: ”Planen syftar till att återupprätta fred och lugn i det krigsdrabbade landet”.

Iranska regimen en av dem huvudaktörerna i Syriens konflikt och stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assads regim att stanna kvar vid makten. Enligt flera källor tusentals soldater från Irans revolutionära garde finns i Syrien. Soldaterna ska hjälpa president Bashar al-Assads regimstyrkor som strider mot de sunnimuslimska rebellerna.