Nyheter

CNN: Iran bygger jättehangarfartyg

Iran bygger en storskalig kopia av en amerikansk militär hangarfartyg nära den södra hamnstaden Bandar Abbas, rapporterar n nyhetskanalen CNN.

Kommersiella satellitbilder visar att hangarfartyget verkar vara modellering av den amerikanska superbäraren Nimitz-klass (CVN 68), sade CNN i sin rapport.

Nimitz-klass transportör är en fartygsklass bestående av 10 atomdrivna hangarfartyg i amerikanska flottan, med två marina reaktorer ge skeppet nästan obegränsat utbud och ge tillräckligt med elenergi för att driva en stad med 100.000 personer . Som en följd av användningen av kärnkraft kan fartygen operera i över 20 år utan tankning och har en förutspådd livslängd på över 50 år.

Teheran inledde ett vapenutvecklingsprogram under 1980-1988 kriget med Irak för att kompensera den amerikansk vapenembargot. Sedan 1992 har Iran producerat sina egna tankar, bepansrade trupptransportfordon, missiler och stridsflygplan.

Under senare år har Iran gjort stora framsteg i sin försvarssektor och uppnått självförsörjning med avseende på att producera nödvändig militär system utrustning och.

Iranska tjänstemän har ändå betonat att landets militära och vapenprogram tjänar försvarssyfte och ska inte uppfattas som ett hot mot något annat land.