Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Rohani har inte ökat yttrandefriheten i Iran, säger FN-chefen

Iranska regimens president Hassan Rohani, har misslyckats att uppfylla vallöften att tillåta större yttrandefrihet och det har skett en kraftig ökning av antalet avrättningar sedan han tillträde, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på tisdagen.

Ban Ki-moon uppmärksammade i en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter på tisdagen den utbredda användningen av dödsstraff i Iran och krävde att iranska regimen friger aktivister, jurister, journalister och politiska fångar som sitter frihetsberövade i fängelse enbart för att ha utövat sin rätt till yttrande- och mötesfrihet.

”Den nya administrationen har inte genomfört någon väsentlig förbättring när det gäller att främja och skydda yttrande- och åsiktsfrihet, trots presidentens löften under hans valkampanj och efter att han svors in”, sade Ban.

”Nyhetsmedier, både offline och online, fortsätter att drabbas av restriktioner inklusive nedstängning. Iranier som uttrycker avvikande åsikter eller övertygelser riskerar fortfarande gripande och åtal”, tillade han i sin rapport.

Mellan 500 och 625 människor avrättades förra året, däribland 57 i offentligt, sade Ban Ki-moon och därmed upprepade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillays oro [för ökade avrättningar i Iran].

Mer än 40 personer avrättades under första halvan av januari 2014, tillade Ban.

”Den nya regeringen har inte ändrat sin inställning i fråga om tillämpningen av dödsstraff och verkar följa tidigare administrationers praxis som förlitade sig tungt på dödsstraff för att bekämpa brott”, sade Ban.