Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran protesterar mot Ashtons möte med kvinnliga aktivister

ashtonIranska regimens utrikesdepartement har lämnat in en officiell protest till den österrikiska ambassaden i Teheran efter att Catherine Ashton träffade kvinnliga aktivister i Österrikes ambassad under sitt besök i Iran.

EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashtons möte med kvinnoaktivister var ”inofficiellt och icke-koordinerade” och ses som inblandning i landets inre angelägenheter, sade Marzieh Afkham, taleskvinna för iranska regimens UD.

ashton_mohammadi
Ashton träffar kvinnliga aktivister i Österrikes ambassad i Teheran

”EU bedriver ett selektivt dubbelspel i sitt förhållningssätt till den viktiga frågan om mänskliga rättigheter. Sådana agerande kommer att leda till vår nations ökade misstänksamhet mot väst och kommer inte att hjälpa [förbättra] relationerna mellan Iran och EU”, tillade Afkham.

EU:s utrikespolitiske chef höll ett möte med några iranska människorättsaktivister på Österrikes ambassad i Teheran, i lördags. Ashton träffade Narges Mohammadi, människorättsaktivist och advokat, samt mor till Sattar Beheshti, 35, en regimkritisk bloggare som dog den 14:e mars 2012 i fängelse på grund av psykisk och fysisk tortyr.