Ekonomi, Nyheter

USA-kampanj uppmanar franska storföretag att stoppa sina Iranaffärer

United Against Nuclear Iran (UANI), en ideell organisation i USA, som arbetar med att stoppa iranska regimen från att utveckla kärnvapen, har under senaste månaden startat en kampanj riktade mot franska företag som överväger att återuppta handel med iranska regimen till följd av senaste kärntekniska överenskommelsen.

UANI:s kampanj kommer efter att en stor handelsdelegation från Frankrike på 116 personer bland dem chefer och direktörer från franska storföretag besökte Iran i början av februari samtidigt som utrikesminister Carl Bildt besökte landet.

Representanter för franska storföretag som Total, Alstom SA, Lafarge och Peugeot ingick i denna handelsdelegation som skulle utforska affärsmöjligheter i Iran sedan västvärlden lättade på de ekonomiska straffåtgärderna mot landet efter en tillfällig överenskommelse mellan iranska regimen och världens sex stormakter (kallad P5+1-gruppen eller EU3+3) kring regimens misstänkta kärnteknikprogram

Franska företag har uttryckt intresse för att expandera eller förnya sin Iranverksamhet i kölvattnet av den gemensamma handlingsplanens genomförande (JPA), ett interimsavtal mellan Iran och länderna inom P5+1-gruppen [de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland], skriver UANI på sin hemsida.

UANI har skapat en egen webbsajt för denna kampanj på sin hemsida där organisationen listar flera franska storföretag, med verksamhet i USA och kontrakt från den amerikanska staten, vilka tidigare varit aktiva i Iran eller hade sina representanter med i den franska delegation som nyligen besökte landet.

”Den andra februari 2014 började en fransk handelsdelegation med representerar från över 100 nationella företag ett tredagars handelsbesök i Teheran. Delegationen träffade enligt uppgifter Mohammad Nahavandian, Rohanis stabschef, liksom medlemmar från Irans handelskammare, industri-, gruv- och jordbrukssektorn”, skriver UANI på sin kampanjsida.

Trots villkoren i JPA, kvarstår det allvarliga anseende-, finansiella och legala risker förknippade med Iranverksamhet. I ljuset av dessa risker bör det stå klart för samtliga ansvarsfulla företag att Iran inte är öppen för affärer. UANI uppmanar följaktligen franska företag att stoppa Iranaffärer, skriver UANI på kampanjsidan och listar franska storföretagen Alstom SA, Alcatel-Lucent, Peugeot, Renault, NFM Technologies.

Dessutom finns det fyra franska storföretag, Eutelsat, Bureau Veritas, CMA CGM och Safran, listade sedan tidigare men har bockats av eftersom företagen har meddelat UANI att de inte avser återuppta eller inleda affärer med Iran.

I ett pressmeddelande på tisdagen uppmanade UANI franska industrikonglomeratet Alstom SA att tydliggöra syftet med det nyligen rapporterade besöket i Iran samt intyga att det inte kommer att inleda någon affärsverksamhet i Iran, sade organisationen.

UANI:s ordförande ambassadör Mark D. Wallace skrev i ett brev till Alstoms vd Patrick Kron nyligen att ”som det tydligt framgår av de många uttalanden från USA:s och EU:s tjänstemän ger JPA inte på något sätt grönt ljus till företag att komma in eller återinträda den iranska marknaden. Enkelt uttryckt, Iran är inte öppen för affärer”, skriver UNAI i sitt pressmeddelande.

UANI tillägger att USA:s president Barack Obama markerade tillsammans med Frankrikes president François Hollande på besök i Washington i mitten av februari att om franska, eller andra företag, inte följer sanktionerna mot Iran kommer de att straffas hårt.

Sanktioner ”kommer endast att hävas om och när det finns en definitiv överenskommelse” om Irans kärnteknikprogram, sade Hollande under en gemensam presskonferens i Washington då, påpekar ambassadör Wallace i sitt brev till Alstoms vd Patrick Kron.

UANI bedriver en liknande kampanj riktade mot två österrikiska företag för att uppmana dem att stoppa sina affärer i Iran.