Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

14 nya avrättningar i Iran

Iranska regimen verkställde ytterligare 14 avrättningar i olika städer över hela Iran mellan den 25 februari och den andra mars, enligt en sammanställning av uppgifter från iranska människorättsaktivister till FFFI.

Antalet avrättningar i landet sedan början av 2014 ökade därmed till minst 162 utan hänsyn till mörkertalet.

Den andra mars avrättade prästerskapets så kallade rättsväsende sju fångar genom hängning i fängelser i städerna Zahedan, Bandar Abbas och Rasht.

Fyra av dessa avrättningar ska enligt uppgifter till FFFI ha verkställts i hemlighet i ett fängelse i staden, Bandar Abbas, i södra Iran.

Hassan Zolfaghari, 23, avrättades i hemlighet i det centrala fängelset i staden Zahedan. Zolfaghari, bosatt i Zabol, en stad i den utsatta och fattiga provinsen Sistan-Balouchestan som gränsar till Pakistan, greps när han var 17 år och satt sex år i regimens fängelse innan sin avrättning.

Den 27 februari avrättades en fånge från Irans kurdiska minoritet, Hossein Mohammadi, 31 år, genom hängning i centrala fängelset i Sanandaj. Samma dag tillkännagav iranska regimens statliga television att en annan fånge hade blivit avrättad i staden Salmas i västra Iran utan att avslöja offrets namn.

Den 25 februari avrättades två fångar genom hängning i ett fängelse i staden Semnan i norra Iran medan tre andra hängdes offentligt samtidigt på tre olika platser i provinsen Alborz i centrala Iran.

Som FFFI kunde rapportera i måndags avrättades två män 28 respektive 30 år den tredje mars i centrala fängelset i staden Rasht, huvudstad för Gilan-provinsen i norra Iran, för att ha gjort sig skyldiga till ”olagliga handlingar”.

”Olagliga handlingar” är en term prästerskapets så kallade rättsväsende använder allmänt för att beteckna såväl homosexuella handlingar, förtäring av alkohol och regimklassade omoraliskt beteende som regimkritiska aktiviteter.

Andra uppgifter som FFFI inte kunnat verifiera visar att iranska regimen har under de senaste två veckorna avrättat minst 10 fångar i Lakan-fängelset i Rasht.

En av regimens statliga webbsajter rapporterar samtidigt att myndigheterna har ”till slut” avrättat den kvinnan, känd som ”den 15-åriga bruden”, genom hängning i staden Isfahan på tisdagen. Farzaneh, 25-år och mor till en 10-årig flicka, giftes bort med en man mot sin vilja när hon var 15 år. Mannen dödades sex år senare och Farzaneh dömdes till döden anklagad för mordet trots att hon vid upprepade tillfällen förnekat sin skuld. Hon satt frihetsberövad i regimens fängelse i fyra år innan hennes dödsstraff verkställdes på tisdagen

Prästerskapets så kallade rättsväsende och dess myndigheter erkänner att den senaste tidens avrättningar har genomförts i avskräckningssyfte och för att ”ge en hård läxa och skrämma andra [brottslingar]”. Nyligen visade prästerskapets television ett chockerande videoklipp från verkställandet av en offentlig avrättning i provinsen Alborz. Men spridningen av chockerande bilder från denna barbariska handling på internet har haft motsatt effekt och ökat avskyn mot prästerskapets religiösa envälde istället för att skrämma folket till underkastelse.