Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Irans präst: Judar och bahaier har inte samma rättigheter som muslimer

Judar och Bahaier har inte samma rättigheter som muslimer, enligt Yazdai
Judar och Bahaier har inte samma rättigheter som muslimer, enligt Yazdai

Bahaier och judar har inte samma civilrättigheter som muslimer, sade en av iranska regimens högt uppsatta prästman nyligen.

”Påståendet att människor har lika värde strider mot ”islam””, säger Mohammad Taqi Mesbah Yazdi, chef för Khomeinis utbildnings- och forskningsinstitut i Qom och ledamot i regimens expertråd.

”De västerländska mänskliga och medborgerliga rättigheter som innebär jämlikhet mellan muslimer och bahaier har inget med islam att göra”, sade han i ett tal publicerad på hans webbplats i torsdags.

”Definitionen av mänskliga rättigheter och medborgerliga rättigheter i väst går emot islamisk konstitution och Imam Khomeinis vägledning”, tillade han.

Trots att islam erkänner vissa rättigheter för judiska medborgare har muslimer och judar inte samma rättigheter, säger han vidare.

Iranska regimens kränkningar av medborgarnas fri- och rättigheter är omfattande och förefaller öka. Värst drabbade är bahai-anhängarna som förföljs skoningslöst. Ett stor antal av dessa människor har tvingats till att lämna Iran och fly till andra länder efter att prästerskapet grundade den islamiska regimen i 1979.