Engagemang, Mänskliga Rättigheter, Nyheter, Pressmeddelande

FFFI protesterar mot avrättningar i Iran, kräver skydd för iranska dissidenter

FFFI:s medlemmar, exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog återigen på lördagen i en gemensam protestaktion på Mynttorget i Stockholm för att påtala den förvärrade situationen av mänskliga rättigheter i Iran och fördömda den dramatiska ökningen av  antalet avrättningar i landet.

Deltagarna uppmanade både regeringen och UD till att vidta skyndsamma åtgärder för att öka det globala trycket på prästerskapets nya president Hassan Rohani och det religiösa enväldets ledare i syfte att få ett omedelbart stopp på avrättningarna i Iran.

”Vi vill se en mer bestämd svensk politik genomet iranska regimen utifrån demokratiska principer, ansvarsutkrävande för decennier av hänsynslösa människokränkningar samt rättvisa för iranska regimens offer. Vi är här för att uppmana utrikesminister Carl Bildt till att bygga vidare på det arbetet som redan har gjorts i FN med avseende på mänskliga rättigheter i Iran och iranska regimens kräkningar. Ett naturligt steg för Sverige i detta avseende vore att tillsammans med internationella allierade kräva att iranska regimen släpper in FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, i land så att han kan sammanställa en oberoende rapport för att de ansvariga för dess grymma brott kan ställas inför rätta i internationell domstol i en snar framtid”, sade en av demonstranterna till FFFI.

Deltagarna förkastade även västvärldens föreställning av Rohani som moderat president med en reformagenda. De påpekade att sedan Rohanis tillträdde har flera hundra avrättats i Iran vilket är mer än under tidigare hårdföre presidenten Ahmadinejads sista år.

Dessutom har medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojadehin i Camp Liberty och Camp Ashraf i Irak utsatts för dödliga attacker vid minst fyra tillfällen på order av prästerskapets regim sedan Rohani tog över makten i augusti förra året.

Demonstranterna uppmanade UD att utnyttja Sveriges starka röst för mänskliga rättigheter i världen för att verka inom både FN och EU i avsikt att säkerhetsansvaret för Camp Liberty genast överförs till det internationella samfundet genom stationering av FN:s blå hjälmar i lägret. Detta i syfte att säkerställa de asylsökande lägerinvånarnas skydd och välbefinnande vilket de enligt FN:s flyktingkommissariat har rätt till under internationell rätt.

FFFI:s medlemmar krävde dessutom att UD ska agera för att villkora Sveriges fortsatta bistånd till Irak med att irakiska regeringen samarbetar med en oberoende internationell utredning av attackerna mot Camp Ashraf och Camp Liberty, där över 100 försvarslösa lägerinvånare har dödats av irakiska styrkor. Detta i avsikt att de ansvariga kan kunna ställas inför rätta för eventuellt brott mot mänskligheten och brott mot fjärde Genèvekonventionen.

Lördagens protestaktion på Mynttorget uppmärksammade av många förbipasserande och flera stannade för att höra på deltagarnas krav.