Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran är fortfarande bland världens värsta förbrytare mot mänskliga rättigheter

Iranska regimen är en av världens värsta förbrytare mot mänskliga rättigheter enligt en ny rapport från USA:s utrikesdepartement som publicerades i torsdags.

Trots iranska regimens gester för att närma sig väst visar rapporten en ökning av rapporterade kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive tortyr, fängslanden av politiska aktivister samt trakasserier av religiösa och etniska minoriteter”, efter den så kallade ”moderata” presidenten Hassan Rohanis tillträdde förra året.

”Vi har inte sett en meningsfull förbättring av de mänskliga rättigheterna i Iran under den nya regeringen, sade Uzra Zeya, USA:s tillförordnade biträdande utrikesminister för demokrati och mänskliga rättigheter till the New York Times.

Rapporten är en allvarsam bedömning av utsikterna för spridningen av demokrati. ”Allt fler länder slå ner på det civila samhället”, säger Uzra Zeya.

Rapporten innehåller ett långt och detaljerat avsnitt om Iran som också varnar för förvärrade situationen för politiska oppositionella, Irans rekord av spöstraff och domstol beordrade amputationer, diskriminering av etniska och religiösa minoriteter, tillslag mot pressfriheten samt 624 avrättningar, många efter skenrättegångar.

Iran är bland de 80 länder i världen där homosexuella, lesbiska, bisexuella och transpersoner möter diskriminering, sade USA:s utrikesminister John kerry i sitt inledningsanförande, som inte vill belysa Iranska regimens övergrepp på grund av dess risker att rubba de känsliga diplomatiska förhandlingarna kring Irans kärntekniska  aktiviteter och den syriska konflikten, två områden där Washington strävar Teherans samarbete.

logo-PDFOriginal rapport