Ekonomi, Nyheter

Irans oljeexport stiger i februari, skickar mer olja till Assad-regimen

Irans oljeexport steg ytterligare i februari för fjärde månaden i rad enligt källor som bevakar den globala oljetransporten, rapporterar Reuters på onsdagen. Irans oljeleveranser steg med cirka 100 000 fat per dag enligt dessa källor och den officiella oljeexporten ökade därmed till minst 1.3 miljoner fat för februari månad. Denna ökning ses av experter som ännu ett tecken på att lättat sanktionstryck mot Teheranregimen har hjälpt dess oljeexport att återhämta sig.

En annan källa inom branschen med kunskap om Irans oljeleveranser sade att man har sett extra laster på väg till Syrien och Sydkorea i februari. ”Medan februari är en kortare kalendermånad har vi sett fler laster till Syrien”, sade källan till Reuters anonymt.

”Sanktionslättnader för Iran har redan gynnat landets ekonomi”, sade Mark Wallace, ordförande för den amerikanska organisationen United Against Nuclear Iran (UANI), till Reuters på onsdagen. UANI är en ideell organisation i USA som arbetar med att stoppa iranska regimen från att utveckla kärnvapen och som förespråkar hårdare sanktioner mot Iran utifrån sitt mål.

”Obamaadministrationen har sagt att sanktionslättnaderna skulle endast vara värda sex till sju miljarder dollar (ca 39-45,5 miljarder kronor). Men bara ökningen av oljeförsäljningen har redan gett regimen nya intäkter som överstiger fyra miljarder dollar (26 miljarder kronor) i värde”, sade Wallace, UANI:s ordförande och USA:s tidigare FN-ambassadör.

”Om Irans oljeexport håller sig kvar på dessa nivåer från och med idag fram till juli kommer regimen att erhålla mer än 14 miljarder dollar (91 miljarder kronor) i ökade intäkter för perioden efter den tillfälliga överenskommelsen i Genève. Detta bortsett från övriga ekonomiska förmåner till följd av sanktionslättnader i andra områden såsom landets petrokemi-, fordons- och ädelmetallsektor”.

Indiens oljeminister, Vivek Rae, tillkännagav samtidigt att Indien är redo att betala 1.5 miljarder dollar (9.8 miljarder kronor) till Iran för att betala av en del av de eftersläpande betalningarna för tidigare oljetransporter sedan västvärlden infört tillfälliga sanktionslättnader för Iran.

”Vi är redo att göra en betalning så snart vi har arbetat fram hur bankmetoder för betalningen”, sade Indiens oljeminister Rae till Reuters och tillade att ”finansdepartementet håller nu på att arbeta fram bankmetoder för att verkställa dessa betalningar”.

En tillfällig kärntekniköverenskommelse mellan iranska regimen och världens sex stormakter i november förra året innebar att regimen ska få tillgång till 4.2 miljarder dollar (27.3 miljarder kronor) från Irans oljeintäkter som är frysta på konton utomlands.

Dessa intäkter ska betalas ut av ett antal länder och kommer att ske i åtta transaktioner enligt en [överenskommen] betalningsplan som började med att Japan betalade ut 550 miljoner dollar (ca 3.6 miljarder kronor) den första februari.

Nästa land på tur är Sydkorea som är inställd på att göra två utbetalningar i mars i år till ett sammanlagt värde av en miljard dollar (6.5 miljarder kronor) medan nästa utbetalning till Iran är schemalagd för den 10 april i år, avslöjade bankkällor för Reuters på onsdagen.